El passat dissabte dia 4 de juny informava un programa de la cadena televisiva Antena 3 de que la senyalisacio que estava posant l’Ajuntament de Ribó, especialment en el centre historic de Valencia ciutat, nomes està rotulada en valencià.
De la normalitat, els castellanistes i algun periodiste, han volgut traure redit, especialment perque entenen que en eixa actuacio es vulneren drets, entenem que de ciutadans no valencians, perque nos resulta impensable que a valencians d’orige o d’adopcio els resulte problematic entendre els senzills mensages escrits, la majoria d’ells acompanyats per icons i imagens homologades i de comprensio internacional. Ya siguen valencians que tenen com a llengua vehicular el valencià o be els que tenen el castella.
El mensage comportava ademes que este fet suponia un obsatcul per a la comprensio per part dels d’estrangers, visitants, turistes, etc, etc. Com es dia resulta molt molt difícil que cap persona normal no entenga una senyalisacio tan senzilla, i com ya s’ha indicat acompanyada ademes en imagens que per elles mateixa ho diuen casi tot.
Nos resulta sorpresiu que estos mateixos mijos no estiguen per a res alerta quan es vulneren els drets dels valenciaparlants, deuen entendre en estos casos que se tracta de ciutadans que mereixen menor atencio que un visitant o un turiste, a pesar de ser veïns, empadronats i contribuents valencians, i a pesar sobretot de que la llei els protegix en els seus drets individuals.
Provablement, en el cas que nos ocupa, nos trobem davant d’un error i que la rotulacio atenent a llei deuria de fer-se en les dos llengües oficials de Valencia; pero treballar per promoure l’us i el coneiximent del valencià -llengua minorisada- es un deure de les institucions valencianes. I, davant de la discriminacio positiva aplicada en tants i tants casos, perque no tambe en este.
Resultaria mes que convenient que no es fera una utilisacio partidista de la llengua, que no s’use com a municio en un guerra sempiterna, i sobretot que mijos de comunicacio com el citat no veren en aço noticia quan no la veuen just en els casos contraris: senyals de transit, rotuls de carrers, indicacions en els edificis publics, mensages en exclusivitat en multinacionals que han gojat del favor i del capital public… i que soles els trobem escrits en castella, o en castella i un atre idioma estranger.
Solicitem equanimitat, respecte i tolerancia, i que els mijos de comunicacio, sense que ningun ciutada haja hagut de fer una protesta o una denuncia per haver segut discriminat en la seua llengua materna valenciana, se li done veu i es reclame en la mateixa energia en la que ara s’ha fet per al castella.
Des de l’Observatori de la Llengua Valenciana nos preocupen actuacions i actituts com la resenyada. Mes encara, quan ha aparegut en diversos mijos que una presentadora d’una cadena televisiva espanyola es fa passar per entrevistada i turista per a traure noticia d’a on no hi ha i menysprear una accio com la mampresa per l’Ajuntament de la capital valenciana. Una informacio que confirmava la propia periodista en un mensage en el seu conte de Twitter.
Polémica en Valencia por la colocación de señales escritas solo en valenciano. Antena3.
La chica valenciana que no sabía leer en valenciano. La Vanguardia-CV.
És tracta d’una mala utilizació que sols vol crear polèmica. És un tall de veu d’uns segons. S’està fent notícia d’algo que no ho és.
— Laura Herreras (@Laura_Herreras) 8 de junio de 2016