El Síndic insta a l’Universitat Politècnica de Valéncia a garantisar els drets llingüístics del seu alumnat
2016-04-30
0

El Síndic de Greuges, José Cholbi, s’ha dirigit recentment a l’Universitat Politècnica de Valéncia per a demanar que s’adopten les mides necessàries per a que el seu alumnat puga rebre les ensenyances en les dos llengües oficials de Valéncia. Aixina mateix, també ha reclamat programes de foment de l’educació en valencià en l’objectiu d’ampliar els grups en la nostra llengua en totes les titulacions.

Esta ha segut la resposta del defensor del poble valencià a la queixa plantejada per un estudiant de l’Escola Tècnica Superior d’Ingenieria de Camí, Canals i Ports de la UPV que manifestava que s’estava vulnerat el seu dret a triar la llengua en la que desija rebre l’ensenyança, ya que en els seus estudis no existix grup de docència en llengua valenciana.

De l’informe facilitat per l’UPV se pot comprovar que, a lo llarc del periodo 2011-2015, referent a l’Escola Tècnica de Camins, Canals i Ports, a soles un 3,14% dels crèdits s’impartixen en valencià. Un percentage que dista de l’objectiu de que els alumnes puguen triar la llengua cooficial de Valéncia i de la pròpia UPV en les que desija rebre l’ensenyança. Una circumstància que, segons el Síndic, supon un incompliment de lo previst en la Llei d’Us i Ensenyança del Valencià, que preveu en son Art. 18 l’incorporació obligatòria del valencià a tots els nivells educatius.

És cert que el Síndic reconeix els alvanços i compromisos institucionals realisats per la UPV en relació a l’us i la normalisació llingüística del valencià que atenen al caràcter d’universitat pública. No obstant, Cholbi considera que no són efectius, i prova d’això és la queixa que nos ocupa, d’un ciutadà que veu defraudat el seu dret a elegir la llengua en la que desigen rebre ensenyances universitàries.

Vore el contingut íntegre de la resolució del Síndic sobre este assunt.

Font: Síndic de Greuges