XXVIII Dia de la Llengua i de la Cultura Valencianes
2016-03-03
0

Cada 3 de març es celebra el Dia de la Llengua i Cultura Valencianes. La commemoracio s’establi per part de la Real Academia de Cultura Valenciana, ara fa ya 28 anys, i es fa coincidir precisament en eixa data perque es en la que falli Ausias March l’any 1459. Ausias es tal volta el mes gran dels poetes valencians, l’obra del qual marcaria un abans i un despuix en el conreu de les lletres valencianes, tant pel llenguage que utilisa com per la forma de la seua composicio poetica. Aixina puix el poeta mes inspirat de l’Edat d’Or de la lliteratura valenciana seguix congregant cada any als valencians que estimen, treballen i promocionen la llengua valenciana en les mes diverses facetes, especialment en la del seu conreu lliterari.

Es un dia de recordatori del poeta i la seua obra, de celebracio de diferents actes d’exaltacio de la llengua i cultura valencianes, i especialment es el triat per la Seccio de Llengua i Lliteratura de la RACV per a filar un discurs reivindicatiu sobre l’idioma valencià, presentar el balanç anual de la seua labor i tambe d’aquelles publicacions especifiques que ha generat.

Enguany es celebrarà esta efemerides tenint com a punt cardinal en l’acte academic el de la presentacio de la segona edicio de la Nova Gramàtica de la Llengua Valenciana. L’esperat discurs del Deca de la real institucio ha generat tambe molta expectativa donat el rosari de noticies aparegudes, especialment en els mijos de comunicacio escrits, sobre les llinees de treball per a un futur immediat, en un periodo de govern que ell acaba d’estrenar.

La succecio d’uns atres actes i homenages, especialment els que es celebren en la Seu de Valencia ciutat, lloc a on reposen les despulles del poeta, d’entre les que destaca l’activitat “Parlem en Ausias March” que organisa el Grup d’Accio Valencianista, son part d’esta celebracio civic-cultural.