Informe per al Comité d’Experts de la Carta Europea de Llengües Regionals o Minoritàries
2018-11-29
0

Ahir dimecres 28 de setembre es presentà en la sèu de Lo Rat Penat un informe elaborat per un equip d’especialistes coordinats per Òscar Rueda, president dels Cursos de Llengua i Cultura Valencianes de Lo Rat Penat, i Voro López, director de la Secció de Llengua i Lliteratura Valencianes de la Real Acadèmia de Cultura Valenciana (RACV). En l’informe de 143 pàgines es descriu detalladament l’actual situació sociollingüística de la llengua valenciana, se fa un anàlisis crític dels informes periòdics que realisa el Comité d’Experts de la Carta Europea de Llengües Regionals o Minoritàries i es denuncia l’estat de discriminació que patixen les entitats, escritors i usuaris de la normativa de la RACV.
L’informe, en versions en valencià, castellà i anglés i que conta en un apèndix documental d’atres 178 pàgines, ha segut enviat a tots els membres del Comité d’Experts, els quals ya n’han acusat rebut i estan analisant-lo de cara a la redacció del seu pròxim informe sobre la situació de les llengües minoritàries d’Europa. El document va acompanyat d’una solicitut de reunió en els responsables del Comité d’Experts en la seua pròxima visita a Valéncia, “a fi de traslladar-los de primera mà les nostres inquietuts i la nostra visió sobre el conflicte llingüístic valencià”
Els redactors de l’informe volgueren manifestar “molts aspectes que dificulten la normalisació social de la llengua valenciana i han segut omesos en informes anteriors del Comité d’Experts”. Uns aspectes que “han portat a situacions de discriminació sense precedents cap a una part del món cultural valencià i dels usuaris de la llengua valenciana”.
Des de L’Observatori de la Llengua Valenciana volem felicitar al equip encarregat d’elaborar l’informe tant pel seu treball com per la seua iniciativa. És llamentable i enormement greu que en la actualitat, dins d’un sistema democràtic com el nostre, se negue de manera sistemàtica el dret a les valencianes i valencians de fruir i amprar la seua llengua en llibertat. La negació d’ajudes a les associacions i entitats culturals, escritors i editorials pel sol fet de utilisar el valencià, mostra una persecució intolerable que devem denunciar, no deixant mai de demanar de manera cívica pero constant que se respecten els nostres drets i la llengua.

En la secció “Informes” de la nostra pàgina web es pot trobar la documentació.