Campanya “Som 5 millons, som Llengua Valenciana”

En un artícul recent, analisàvem la repercussió del fet que el Tribunal Suprem haja rebujat els recursos presentats per la Generalitat Valenciana i el sindicat STEPV contra la resolució del TSJ entorn al decret d’usos del valencià en l’administració.

No obstant, han aparegut noves reaccions per part d’algunes entitats, partits polítics, administracions públiques (Som 10 milions, votació del reconeiximent explícit de “l’unitat de la llengua” en el Senat i les Corts Valencianes) que tenen un denominador comú: una flagrant demostració de falta de respecte a la diversitat llingüística, fent campanya activa per a que l’idioma valencià no tinga dret a preservar la seua singularitat i individualitat dins de la família llingüística de la que forma part.

Pretendre que l’idioma valencià pot sobreviure com a part de la “riquea” de la “llengua catalana” és un engany: la realitat demostra que no es respecten les característiques del valencià, i s’alvança en la convergència cap al català estàndart. Criminalisar la “fragmentació” és un atentat contra el dret dels valencians a codificar, estandarisar, preservar, desenrollar i promoure la nostra llengua, sense interferències induïdes o forçades. O se li dona al valencià un tractament de llengua a tots els efectes (com succeïx en el gallec respecte del portugués, al noruec respecte del danés, i tantes atres llengües) o ya no serà el valencià.

Per això, L’Observatori de la Llengua Valenciana ha llançat la següent campanya en change.org:


Defenguen la singularitat de l’idioma valencià front a l’anexió pel català

Som 5 millons, som Llengua Valenciana
Som 5 millons, som Llengua Valenciana

Firma en esta campanya de L’Observatori de la Llengua Valenciana per a demanar als representants polítics valencians fermea i compromís en defensa de la llengua valenciana, i pel manteniment de versions pròpies valencianes en webs, documents oficials, doblages de películes, publicitat, traduccions de llibres… Per la diversitat, pel respecte, per la supervivència del nostre idioma en procés de substitució progressiva, pel dret que nos reconeix l’Estatut per a viure plenament en valencià, per la llengua viva del carrer i de casa, per la dignitat de la nostra cultura espoliada i del nostre poble somés.

En ella reclamem que les administracions públiques valencianes, escomençant per la pròpia AVL, treballen per la preservació del nom i l’entitat de la llengua valenciana, i per a assegurar l’existència de versions idiomàtiques valencianes en tots els camps. Els reclamem també que detinguen la manipulació de la consciència llingüística valenciana, i paren el procés d’assimilació i mutació que està afectant al nostre idioma secular, per a convertir-lo en lo que mai ha segut.

El valencià no és un dialecte. El valencià ha segut, és i continuarà sent una llengua. #ElValenciàÉsLlengua

Valencià, valenciana, amant de la llibertat i diversitat front al totalitarisme, ¡firma!